CATEGORY

x

















جشن آبانگان؛ پاسداشت آفرینش آب‌‌های روان، ایزدبانو آناهید، فرخنده باد

 

آبانگان یکی از جشن‌های باستانی ﺍﯾﺮﺍن ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺩﺭ ﺳﺘﺎﯾﺶ ﻭ ﻧﯿﺎﯾﺶ ﺍﯾﺰﺩﺑﺎﻧﻮی آب‌های روان، ﺁﻧﺎﻫیتا یا اَناهید، ﺑﺮﮔﺰﺍﺭ ﻣﯽﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.

آبانگان، همچون دیگر جشن‌های ماهانه، در تقارن نام ماه و نام روز جشن گرفته می‌شود و چون ﺁﺑﺎﻥ ﺭﻭﺯ دهمین روز هر ماه است، آبانگان در هر سال مطابق ۱۰دهم آبان است.

واژه ﺁﺑﺎﻥ برگرفته از آب‌بان، نام فرشته نگهبان آب است و جشن آبانگان ستایش ﭘﺎﮐﯽ ﻭ ﺑﯽ‌ﺁﻻﯾﺸﯽ ﺩﺭ ﺟﻬﺎﻥ ﻫﺴﺘﯽ ﺍﺳت.

ﺩﺭ ﺍﻭﺳﺘﺎ، ﺳﺮﻭﺩ ﺑﻠﻨﺪ ﻭ ﺯﯾﺒﺎﯾﯽ ﺑﻪ ﻧﺎﻡ ﺁﺑﺎﻥ‌ﯾَﺸﺖ ﺑﺎ ﺧﯿﺎﻝ ﻧﻘﺶﻫﺎﯾﯽ ﺩلپذیر، ﻭﯾﮋه‌ی ﻧﯿﺎﯾﺶ ﻭ ﺳﺘﺎﯾﺶ ﺍﻭ آمده است. آب در فرهنگ و عرفان اسلامی نیز مایه زندگی و پاکی و پاکیزگی شمرده می‌شود.

همچون آب، جانتان روان و زنده و زندگی‌بخش باشد.

 

/ چنین خواندند جشن «آبانِگان»/

/ کنون بختِ ما شاد و دلها جوان/

/ ز«آبان» و از ما بر آن کس درود/

/ که تارش بُوَد شادی و داد پود/

/ پرستش ببایِست کرد این خدای/

/ «خداوندِ جان و خداوندِ جای/

 

آیین های جشن آبانگان

 

در جشن آبانگان، پارسیان به ویژه زنان در کنار دریا یا رودخانه­ ها، فرشته­ ی آب را نیایش می کنند. ایرانیان کهن آب را پاک (مقدس) می­ شمردند و هیچ­گاه آن ­را آلوده نمی­کردند و آبی را که اوصاف سه­ گانه­ اش (رنگ - بو - مزه) دگرگون می­شد برای آشامیدن و شستشو به­ کار نمی­ بردند.

زرتشتیان نیز در این روز همانند سایر جشن­ها به آدریان­ها (آتشكده­ ها) مى ­روند و پس از آن براى گرامیداشت مقام فرشته­ ی آب­ها، به كنار جوى­ها و نهرها و قنات­ها رفته و با خواندن اوستاى آبزور (بخشى از اوستا كه به آب و آبان تعلق دارد) كه توسط موبد خوانده مى ­شود، اهورامزدا را ستایش كرده و درخواست فراوانى آب و نگهدارى آن را كرده و پس از آن به شادى مى­ پردازند.

به سرچشمه آب درود مى‌فرستیم، به گذرهاى آب درود مى‌فرستیم، به کوه‌هایى که از بالاى آن‌ها آب جارى است درود مى‌فرستیم، به دریاچه ها و استخرها درود مى‌فرستیم.

 

 

 

 

 

 

Show Per Page
-->